Leauge of Legends

Lär dig att betta på Leauge of Legends

League of Legends även förkortat LoL har vuxit makalöst under dom senaste åren och är idag den e-sport med störst MOBA-community i världen. Det är, och kommer fortsätta vara en stabil e-sport inom betting-scenen lång tid framöver.

Vi på Esporting brinner för betting och har med många års erfarenhet inom området, valt att göra en satsning för att skapa så goda förutsättningar för dig som möjligt. Här hos oss ger vi dig en kunskap, eller uppfräschning, i grunderna som utgör mekaniken i spelet och hur du när du bettar, enklare och mer träffsäkert ska kunna göra din riskbedömning.

Spela på Leauge of Legends hos BetWay

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos BetWay

Spela på Leauge of Legends hos Coolbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Coolbet

Spela på Leauge of Legends hos NordicBet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr och 250 kr riskfritt spel hos NordicBet

Lär dig Leauge of Legends

LoL är ett lagspel som spelas 3vs3 eller, som allra vanligast, 5vs5. Huvuduppgiften är att ta sig förbi hela motståndarlagets försvar i form av torn(turrets) och slutligen eliminera huvudbasen(Nexus) som är logiskt placerad längst in i motståndarens bas.

Det finns i skrivande stund 134 släppta hjältar, men lugn i stormen, samtliga kategoriseras in i ovanstående sex kategorier. Alla som börjar spela får ta del av samma begränsade grundutbud av hjältar, men kan med hjälp av så kallade ”Riot points” eller ”Influence points” köpa fler. Som ni kanske förstår är lagets konstellation av hjältar en viktig del. Kombinerar man ett bra val av hjältar, med spelare som kan samarbeta och komplettera varandras fördelar och nackdelar så har man ett starkt utgångsläge.

När du med tiden utvecklar ditt LoL-sinne, vilket innebär att det som nu känns rörigt, kommer gå betydligt långsammare och du får möjligheten att se saker från ett mer detaljerat perspektiv,  kommer du kunna urskilja vilka lag som är mer sammansvetsade än andra. Det är en förutsättning för ett framgångsrikt bettande.

Lite längre ner på sidan förklarar vi närmare på hur man spelar League of Legends och vad man bör tänka på.

Gör läxan innan du lägger ditt bett

En förutsättning för framgångsrikt bettande är att du har koll på tidigare statistik.

Det finns flera hemsidor där du enkelt kan jämföra lag mot lag, spelare mot spelare på en mer detaljerad nivå. Vi rekommenderar http://www.gosugamers.net.

För att få en bra uppfattning kring hur spelet funkar kan du även kika in på Twitch och titta på andra som streamar spelet .

Nuvarande form

Hur ett lag har spelat dom senaste 2-3 turneringarna säger mycket om formen på ett lag. Men det finns flera riskfaktorer som man måste ha med sig. T.ex. Har laget bytt ut spelare? Hur länge har dom i så fall spelat? Är dom i en svacka? Alla lag har sina svackor, till och med toppen av pyramiden. Har du gjort läxan så vet du om att det varit turbulent och riskbedömningen blir mer träffsäker.

Inte alltför sällan spelar lag med inhoppare, och detta har nästan alltid en negativ inverkan. Ett sammansvetsat lag byggs inte på en dag och att hitta någon som klickar med övriga i laget på alla plan är ytterst sällsynt. Då hade han inte varit någon inhoppare. Inhopparen kan i vissa fall få en position den inte spelar vanligtvis och då är chansen att detta kapar anklarna för laget stort.

Spela på Leauge of Legends hos 888Sport

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos 888Sport

Spela på Leauge of Legends hos Coolbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Coolbet

Spela på Leauge of Legends hos Betway

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Betway

Olika bettingsalternativ

För att du ska kunna hantera din bankrulle så bra som möjligt, har vi separerat dom mer lönsamma spelen från dom sämre. Eller rättare sagt, dom som statistiskt sett kräver mer tanke, från dom där tur är en mer avgörande faktor. Vi föredrar alltså vetenskap före chansning.

1x2 - Det klassiska “vem-vinner”-bettet

Ett av dom bättre alternativen anser vi. Kombinera ihop det med fler matcher för att bättre på dina odds.

 • Rekommenderas
Handikapp-match

Förutom 1×2 så kan du även betta på handikappspel. Det innebär helt enkelt att när matchen startar så är det redan ett fiktivt resultat från start. Säg till exempel att Lag 1 möter Lag 2 och oddsen på Lag 1 är 1.45. Då kan du gå in och betta handikappspel på Lag 1 (-2,5). Det innebär att Lag 1 måste vinna med 2 rundor för att ditt spel skall sitta, istället för att då spela Lag 1 rak till 1.45 så kanske du nu får 2.10 på Lag 1 -2,5. Tänk dock att om Lag 1 vinner med 3-1 så är ditt spel förlorat. Lag 1 måste i detta fall vinna med MINST 3 kartor, oftast spelas matcherna i bäst av fem, alltså behöver du 3-0 för att vinna om du spelar handikapp -2,5. Tror du på att ditt lag kommer gå ut offensivt och köra över motståndet kan detta vara ett bra spelsätt att spela på för att höja oddsen. Spelar man istället +2,5 så funkar det likadant fast omvänt, laget du bettar på kan förlora men inte med mer än 3 kartor för att du ska vinna.

 • Rekommenderas
Lag att döda första tornet(turret)

Oavsett favorit så är det oftast det laget som på hjälte-nivå kontrar det andra lagets kombo bäst som vinner denna kamp. Har det laget utöver en bättre kombo även en hjälte nära till hands i djungeln så bättrar detta på dina chanser för vinst.

 • Rekommenderas
Lag att ta first blood

Då first blood ger ett starkt ekonomiskt övertag är båda lagen väldigt måna om att vinna denna. Till skillnad mot en vanlig eliminering delas det ut extra pengar. Då vissa hjältar dominerar first blood-ligan rekommenderar vi att du tittar på statistik för just detta. Stirra dig dock inte blind på en hjälte utan försök att se helheten i en attack kontra ett försvar.

 • Rekommenderas
Lag att förstöra första Inhibitor

Varje lag har tre inhibitors i sin bas. Samtliga Inhibitors står vid vardera utgång från basen och lyckas motståndarlaget döda en sådan så uppgraderas deras minions och skapar ett större tryck mot basen. Vissa hjältar har i grunden större förutsättningar för att skapa större tryck och komma fram till Inhibitorn snabbare, t.ex. Jax.

 • Rekommenderas
Rätt resultat

Vill du utöka ditt odds så är detta ett bra alternativ. Om lagen är väldigt jämna och att det ser ut att avslutas på tillfälligheter så är det inte fel att betta 2-1 till laget du tror mest på.

 • Rekommenderas
Lag att ta flesta kills

Det här spelet talar för sig själv. Det betyder oftast vinst men var försiktig för så är inte alltid fallet. Ett typiskt exempel är ett lag där majoriteten av kraften ligger hos dess assasin. Han springer bort sig och dör, hans medspelare kan inte stå emot trycket och det andra laget kan vandra in i basen och trots ett underläge i antal kills och ta hem vinsten. Ponera med tanken redan vid draften att detta skulle hända och vad utfallet hade blivit.

 • Rekommenderas
Tid över X

Tror du att en match kommer vara över innan en viss tid(X)? Då bör du kunna svara på minst dessa tre frågorna: Är det ena lagets spelstil oftast mer dominant? Har dom draften med sig? Eller är dom ungefär lika jämna? En extremt aggressiv spelstil brukar oftast resultera i en snabb vinst eller lika snabb förlust. Ska du satsa på att bli lönsam inom ditt spelande så rekommenderar vi att du bemästrar detta spel.

 • Rekommenderas
Karta 1 - Vinnare (2-vägs) / Karta 2 - Vinnare(2-vägs)

Vilket av lagen som tar hem första respektive andra kartan. Förekommer enbart i en BO3(bäst av tre matcher). Denna form är mer chansning än vetenskap. Det är svårare att pricka vem som vinner vad än rätt resultat, och rekommenderas därför inte.

 • Rekommenderas ej
Jämnt/ojämnt antal kills

Ett roligt bett att lägga för att trissa upp spänningen framför TVn.

Det är 50/50 chans att vinna men dock inte 2x pengar, vilket gör att vi ogillar detta alternativ.

 • Rekommenderas ej
Över/Under antal kartor

Ett roligt bett att lägga för att trissa upp spänningen framför TVn.

Här bettar du hur många kartor som fighten kommer att ha. Här kan det vara bra att titta statistik från tidigare matcher.

 • Rekommenderas ej
Liveodds

Är du ute efter mer fart och spänning kan live odds vara något för dig. Olika typer av bets kommer delas ut från spelbolagen och många gånger gäller det att vara snabb för oddset kan fort sjunka då matchbilden konstant förändras.

 • Rekommenderas

Spela på Leauge of Legends hos Arcanebet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Arcanebet

Spela på Leauge of Legends hos LeoVegas

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos LeoVegas

Spela på Leauge of Legends hos Betsson

Alla nya medlemmar får ett riskfritt spel på upp till 1.000 kr hos Betsson

Såhär spelas Leauge of Legends

För er som är nybörjare inom League of Legends eller bara vill fräscha upp erat tänk, nedan följer en introduktion som vi hoppas är pedagogisk nog.

LoL är ett lagspel som spelas 3vs3 eller, som allra vanligast, 5vs5. Huvuduppgiften är att ta sig förbi hela motståndarlagets försvar i form av torn(turrets) och slutligen eliminera huvudbasen(Nexus) som är logiskt placerad längst in i motståndarens bas. Se bild nedan för standard kartan.

Lagen byggs upp av olika hjältar med olika roller och förmågor. Fasen då hjältarna väljs kallas draft. För att förstå hur hjältarna kan kombineras för bästa, eller sämsta, möjliga utfall, har vi valt att ge er en inblick i dom olika rollerna.

Fighters

Närstrids hjältar med kraftig skada och god överlevnadsförmåga. Dom utgör en mer konsekvent skada till motståndarna mer än en snabb, högexplosiv attack.

Tanks

Lagets boxningssäck, besitter hög armor och mycket liv men inte speciellt effektiva när det kommer till skada. Istället kompenserar dom med mycket CC(crowd control), vilket innebär attacker som sänker motståndarnas möjlighet att röra sig.

Assasins

Väldigt mobila, gör mycket skada och trivs bäst i ett isolerat läge med en motståndare, dräpa den snabbt för att sedan pysa därifrån.

Mages

Då dom i regel är ganska veka håller en Mage sig oftast på avstånd från fightens centrum, för att med hög magisk skada dränera livet ur motståndarna.

Marksman

En långdistans hjälte som har en kraftig auto-attack. Dom är ganska svaga och ofta lätt att döda, men kan bli extremt farliga om dom får skjuta fritt.

Supports

En support är på flera sätt lik en tank. Då dom brister i skada, så har dom istället andra egenskaper i form av sköldar, magier som helar sina medspelare och CC(crowd control). Deras huvudsakliga uppgift är att underlätta för sina medspelare på olika sätt bl.a genom att sätta ut så kallad ”Vision Wards” för att skapa mer synlighet på kartan, medans dom andra samlar ihop pengar.

Det finns i skrivande stund 134 släppta hjältar, men lugn i stormen, samtliga kategoriseras in i ovanstående sex kategorier. Alla som börjar spela får ta del av samma begränsade grundutbud av hjältar, men kan med hjälp av så kallade ”Riot points” eller ”Influence points” köpa fler. Som ni kanske förstår är lagets konstellation av hjältar en viktig del. Kombinerar man ett bra val av hjältar, med spelare som kan samarbeta och komplettera varandras fördelar och nackdelar så har man ett starkt utgångsläge.

När du med tiden utvecklar ditt LoL-sinne, vilket innebär att det som nu känns rörigt, kommer gå betydligt långsammare och du får möjligheten att se saker från ett mer detaljerat perspektiv,  kommer du kunna urskilja vilka lag som är mer sammansvetsade än andra. Det är en förutsättning för ett framgångsrikt bettande.