Dota 2

Lär dig att betta på Dota 2

Vi på Esporting har valt ut dom säkraste bettingsidorna som tillhandahåller Dota 2-odds och hoppas att du hittar sidan för just dig. Vi kommer i denna guide ta dig igenom dom olika spelalternativen, lära dig grunderna och framför allt utveckla ett tänk som hjälper dig på vägen till ett framgångsrikt bettande.Förhoppningsvis hjälper vi dig till grunderna hur man bettar på esport.

Spela på Dota 2 hos BetWay

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos BetWay

Spela på Dota 2 hos Coolbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Coolbet

Spela på Dota 2 hos NordicBet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos NordicBet

Lär dig Dota 2

Vi på Esporting älskar Dota 2, mycket pga dess djup, den sociala aspekten och sättet man spelar på som lag är fantastiskt kul och givande.

Har du inte provat så rekommenderar vi att du gör detta innan du börjar med att lägga betts. Att skaffa sig förkunskaper om hjältarna, spelplanen, strategier och all utrustning mm. som finns i shoppen, görs bäst genom att spela spelet och studera teorin. Då detta är en förutsättning för en framgångsrik bettande, har vi valt att skriva lite mer om detta längre ner på sidan.

När detta sitter och det är dags att betta kommer din investerade tid underlätta avsevärt. En av fördelarna med bred kunskap är att allting känns som att det går lite långsammare, du kan förutspå spelet på ett helt annat sätt vilket indirekt underlättar för dig i ditt bettande.

Är du en av dom som bara är här för att plocka din bonus och gå vidare så listar vi nedan våra favoritsidor som imponerat mest på oss.

Bakgrund

Året var 2002, och Blizzard Entertainment skulle släppa ännu ett RTS-spel som var en given succé redan innan det släpptes. Men det dom inte visste var att ett utav spellägena skulle inspirera spelutvecklare världen över och vidareutvecklas till vad vi idag anser vara ett av dom absolut största spelen inom e-sport. Vi pratar om Deffence of the Ancients, Dota. Var du någorlunda vaken år 2008 så hörde du säkerligen talas om spelet genom radion. Musikikonen Basshunter gjorde nämligen en låt och hjälpte till att sprida ordet om spelet till vartenda vardagsrum i hela Sverige.

Flera andra spelbolag har försökt sig på att göra repliker av spelet. S2 tog fram Heroes of Newerth som lyckades stå sig starkt fram till den oundvikliga döden 2013. Valve släppte då Dota 2 och majoriteten av den professionella scenen gick över. Därefter har det bara varit succé och idag spelar i snitt en halv miljon gamers dagligen.

Dota 2 är idag ett av de mest populära esporterna på marknaden.

Gör läxan innan du lägger ditt bett

En förutsättning för framgångsrikt bettande är att du har koll på spelets avgörande grunder och nödvändig statistik.

Det finns flera hemsidor där du enkelt kan jämföra lag mot lag, spelare mot spelare på en mer detaljerad nivå. Vi rekommenderar http://www.gosugamers.net.

Tips: Ställ upp lagen mot varandra, jämför statistiken, ta med givet odds i ekvationen, gör en bedömning.

Nuvarande form

Hur ett lag har spelat dom senaste 2-3 turneringarna säger mycket om formen på ett lag. Men det finns flera riskfaktorer som man måste ha med sig ytterligare. T.ex. Har laget bytt ut spelare? Hur länge har dom i så fall spelat? Är dom i en svacka? Alla lag har sina svackor, till och med toppen av pyramiden. Har du gjort läxan så vet du om att det varit turbulent och riskbedömningen blir mer träffsäker.

Inte alltför sällan spelar lag med inhoppare, och detta har nästan alltid en negativ inverkan. Ett sammansvetsat lag byggs inte på en dag och att hitta någon som klickar med övriga i laget på alla plan, är ytterst sällsynt. Då hade han inte varit någon inhoppare. Inhopparen kan i vissa fall få en position den inte spelar vanligtvis och då är chansen att detta kapar anklarna för laget stor.

Spela på Dota 2 hos BetWay

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos BetWay

Spela på Dota 2 hos Coolbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Coolbet

Spela på Dota 2 hos LeoVegas

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos LeoVegas

Olika bettingsalternativ

För att du ska kunna hantera din bankrulle så bra som möjligt, har vi separerat dom mer lönsamma spelen från dom sämre. Eller rättare sagt, dom som statistiskt sett kräver mer tanke, från dom där tur är en mer avgörande faktor. Vi föredrar alltså vetenskap före chansning.

1x2 - Det klassiska “vem-vinner”-bettet

Ett av dom bättre alternativen anser vi. Kombinera ihop det med fler matcher för att bättra på dina odds.

  • Rekommenderas
Handikapp-match

Förutom 1×2 så kan du även betta på handikappspel. Det innebär helt enkelt att när matchen startar så är det redan ett fiktivt resultat från start. Säg till exempel att Lag 1 möter Lag 2 och oddsen på Lag 1 är 1.45. Då kan du gå in och betta handikappspel på Lag 1 (-2,5). Det innebär att Lag 1 måste vinna med 2 rundor för att ditt spel skall sitta, istället för att då spela Lag 1 rak till 1.45 så kanske du nu får 2.10 på Lag 1 -2,5. Tänk dock att om Lag 1 vinner med 3-1 så är ditt spel förlorat. Lag 1 måste i detta fall vinna med MINST 3 kartor, oftast spelas matcherna i bäst av fem, alltså behöver du 3-0 för att vinna om du spelar handikapp -2,5. Tror du på att ditt lag kommer gå ut offensivt och köra över motståndet kan detta vara ett bra spelsätt att spela på för att höja oddsen. Spelar man istället +2,5 så funkar det likadant fast omvänt, laget du bettar på kan förlora men inte med mer än 3 kartor för att du ska vinna.

  • Rekommenderas
Lag att ta first blood

Då first blood ger ett starkt ekonomiskt övertag är båda lagen väldigt måna om att vinna denna. Till skillnad mot en vanlig eliminering delas det ut extra pengar. Då vissa hjältar dominerar first blood-ligan rekommenderar vi att du tittar på statistik för just detta. Stirra dig dock inte blind på en hjälte utan försök att se helheten i en attack kontra ett försvar.

  • Rekommenderas
Lag att förstöra första baracken

Varje lag har tre baracker i sin bas. Samtliga baracker står vid vardera utgång från basen och lyckas man döda en sådan så uppgraderas ens egna minions hälsa och skada vilket leder till ett högre tryck. Vissa hjältar har i grunden större förutsättningar för att skapa större tryck och komma fram till barackerna snabbare, t.ex. Natures Prophet är en populär push-hjälte.

  • Rekommenderas
Lag att först dräpa Roshan

Vissa hjältar har möjligheten att ganska tidigt i matchen döda Roshan på egen hand. Men på professionell nivå är motståndarna oftast beredda på detta och istället väljer man att döda Roshan vid ett numerärt överläge då risken är mindre att bli dödad om motståndarlaget överrumplar under attacken.

  • Rekommenderas
Rätt resultat

Vill du öka ditt odds så är detta ett bra alternativ. Om lagen är väldigt jämna och att det ser ut att avslutas på tillfälligheter så är det inte fel att betta 2-1 till laget du tror mest på.

  • Rekommenderas
Lag att nå final

Om du redan innan en turnering har startat tror dig veta vilket lag som står sig till final så är detta ett spel för dig. Det spelar alltså ingen roll hur finalen slutar, ditt bett har redan gått in och du har pengarna på ditt bettingkonto.

  • Rekommenderas
Turneringsvinnare

Om du inte nöjer dig med att kora en finalist, utan även tror dig veta vem som tar hem hela kakan kan detta spel falla dig i smaken. Tittar man på topplagen så är konkurrensen stenhård och sitter detta bettet så har du förmodligen bra koll på läget och käkat en rejäl portion flyt till frukost.

  • Rekommenderas
Över/Under antal kartor

Ett roligt bett att lägga för att trissa upp spänningen framför TVn.

Här bettar du hur många kartor som fighten kommer att ha. Här kan det vara bra att titta statistik från tidigare matcher.

  • Rekommenderas ej
Liveodds

Är du ute efter mer fart och spänning kan live odds vara något för dig. Olika typer av bets kommer delas ut från spelbolagen och många gånger gäller det att vara snabb för oddset kan fort sjunka då matchbilden konstant förändras.

  • Rekommenderas

Spela på Dota 2 hos Arcanebet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 1.000 kr hos Arcanebet

Spela på Dota 2 hos Betsafe

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 100% upp till 2.000 kr hos Betsafe

Spela på Dota 2 hos Fastbet

Alla nya medlemmar får en insättningsbonus på 50% upp till 1.000 kr hos Fastbet

Såhär spelas Dota 2

Dota 2 spelas i två lag, Radiant mot Diare. Varje team har fem hjältar som en styrs av varsin spelare. Hjälten går upp i nivå, får nya färdigheter och tjänar på så sätt guld som sedan kan spenderas för att köpa utrustning som utvecklar färdigheterna ytterligare.

Målet för dom båda lagen är att ta sig förbi motståndarens försvar i form av torn och baracker, i hopp om att vara den första som tar ner den andras huvudbas. Där avgörs matchen.

Lagen byggs upp av olika hjältar med olika roller och förmågor. Fasen då hjältarna väljs kallas draft. För att förstå hur hjältarna kan kombineras för bästa, eller sämsta, möjliga utfall, har vi valt att ge ge en snabb men lättgreppad genomgång av dom olika rollerna.

Melee-carry: Närstrids hjältar med kraftig skada och god överlevnadsförmåga. Dom utgör en mer konsekvent skada till motståndarna mer än en snabb, högexplosiv attack.

Tanks: Lagets boxningssäck, besitter hög armor och mycket liv men inte speciellt effektiva när det kommer till skada. Istället kompenserar dom med mycket CC(crowd control), vilket innebär attacker som sänker motståndarnas möjlighet att röra sig.

Ganker: Väldigt mobila, gör mycket skada och trivs bäst i ett isolerat läge med en motståndare, dräpa den snabbt för att sedan pysa därifrån.

Mages: Då dom i regel är ganska veka håller en Mage sig oftast på avstånd från fightens centrum, för att med hög magisk skada dränera livet ur motståndarna.

Range-carry: En långdistans hjälte som har en kraftig auto-attack. Dom är ganska svaga och ofta lätt att döda, men kan bli extremt farliga om dom får skjuta fritt.

Supports: En support är på flera sätt lik en tank. Då dom brister i skada, så har dom istället andra egenskaper i form av sköldar, magier som helar sina medspelare och CC(crowd control). Deras huvudsakliga uppgift är att underlätta för sina medspelare på olika sätt bl.a genom att sätta ut så kallade ”Sentry wards” för att skapa mer synlighet på kartan, medans dom andra samlar ihop pengar

Vissa hjältar är hybrider, alltså korsningar mellan två av ovanstående kategorier. Men alla hjältar härstammar i grund och botten från dom olika alternativen ovan. Vill ni gräva djupare i olika hjältar, utrustning, eller dylikt som har med spelet att göra så rekommenderar vi https://dota2.gamepedia.com/Dota_2_Wiki för detta.