Spelguide

Guide för att betta på E-Sport

Här finner du all information som du kan behöva för att lära dig hur man går tillväga att betta på E-Sport.

Här nedan följer 5 enkla steg för hur du kommer igång!

1. Välja rätt spelbolag

Idag kan det vara en djungel när man ska hitta en ny spelsajt, varje månad dyker det upp nya sajter och det kan därför vara svårt att hänga med på vilken sajt som passar en själv bäst. Därför är det viktigt att innan du väljer att skapa ett konto går igenom hemsidan och ser om den fyller de behov du kan tänkas ha. Olika behov skiljer från spelare till spelare och det det är upp till dig själv att se vad du tycker är viktigast. En del prioriterar en snabb kundtjänst om eventuella problem skulle uppstå, några prioriterar att det finns ett stort utbud av live-spel medan de allra flesta prioriterar att spelbolaget har konkurrenskraftiga odds.

 Du som har hittat till den här sidan, är förhoppningsvis intresserad av E-Sport, därför rekommenderar vi att även kolla hur utbudet ser ut kring denna sport. Erbjuder spelsajten ett stort utbud av E-Sport och går det att livebetta? Något som många kanske inte tänker på är att ta reda på huruvida spelbolaget är från EU eller ej, då spelbolag utanför EU är skattepliktiga.

 All denna information, samt övrig information, går att hitta under våra recensioner av spelbolag som du hittar här. Upplever du att vi saknar ett spelbolag så får du gärna tipsa oss så ska vi se över om det är ett spelbolag vi tycker lever upp till de förväntningar och krav som vi har på de spelbolag vi samarbetar med.

2. Ta del av bonuserbjudandet

Förhoppningsvis har du nu läst igenom recensionerna på ett antal spelbolag och nu valt ut ett som du tycker passar dig. Nästa steg är då att ta del av det välkomsterbjudandet som varje ny spelare erbjuds. Fördelen med att ta ut en bonus är att du helt enkelt får mer pengar att spela för och kan vinna ännu mer pengar. Det som är viktigt att tänka på när man tar ut en bonus är att med bonusen följer en del restriktioner, det kan t.ex vara att bonusbeloppet måste omsättas ett visst antal gånger och oftast finns det ett minimum odds som tillåts att spela till för att det skall räknas mot omsättningskravet. Vad som gäller för varje spelbolag skiljer sig åt men återigen så finns detta att läsa i våra recensioner av spelbolag eller i spelbolagens ”Villkor och regler” som du hittar i samband med att du registrerar kontot. Tänk på att många sajter endast tillåter ett konto per adress/IP/dator/familj.

3. Skapa konto hos spelbolaget

För att kunna ta emot bonusen och börja spela så behöver du göra ett spelkonto. Att göra ett konto funkar likadant på de allra flesta spelbolag där du helt enkelt uppger dina kontaktuppgifter. Det är dock viktigt att de uppgifter som du anger stämmer, annars riskerar du att du inte får ut några pengar när spelbolaget kräver att du verifierar att uppgifterna stämmer. Därför är det viktigt att du inte gör ett nytt konto på ett spelbolag där du har ett konto sedan tidigare, är du osäker kontakta kundtjänsten så kan de kika!

När kontot är registrerat och bonus hämtad är det bara att sätta igång.

4. Läs på om spelen och lagen

Som med allt annat så kan du självklart öka på din edge genom att vara insatt. Precis som med vanlig sportsbetting så kan du hitta mycket information kring lagen på nätet. Är du pålåst och uppdaterat kring de senaste händelserna inom E-Sport så ökar dina chanser till vinst oerhört. Informationen är lättillgänglig och du hittar det på olika forum, twitter men kan även följa de stora lagen när de streamas på t.ex Twitch.

Genom att vara påläst så kan du ta reda på lagens/spelarnas nuvarande form. Historik mellan lagen och ändringar som nyligen skett.

5. Få nya erbjudanden

Precis som det låter så är välkomsterbjudandet just en välkomstbonus. Det betyder tyvärr att det endast är möjligt att få den en gång per spelbolag. Men var inte ledsen för de, alla spelbolag erbjuder sina trogna kunder konternuerligt nya bonusar och erbjudanden. Även fast det oftast inte är lika bra som själva välkomsterbjudandet så är det inte ovanligt att få 50 % insättningsbonusar, gratisspel eller freespins. Därför rekommenderar vi på Esporting att man har konton på en mängd olika spelbolag och att hålla koll i sin inkorg efter intressanta erbjudanden.

Oddsen på E-Sport

Även fast en bonus alltid är ett uppskattat tillskott i kassan så är kanske det viktigaste tänka på oddsen. Långsiktigt så är det ju faktiskt bättre odds som ger oss en högre avkastning. Därför är det bra om man jämför oddsen på några olika spelbolag innan man väljer att placera sitt spel. Tyvärr finns det inget facit till vilken sajt som alltid erbjuder högst odds utan det kan skilja vilket bolag som är bäst mellan olika dagar. Därför rekommenderar vi återigen att du fördelar ut din spelkassa över några olika spelbolag så att du alltid vet att du spelar till marknadens högsta odds.

Titlar inom E-Sport

Idag finns det en mängd olika spel att betta på. De absolut största spelen är Counter Strike: Global Offensive, League of Legends sedan kommer Dota 2 och Starcraft tätt bakom. Dessa spelformer erbjuder i princip varenda spelbolag i dagsläget, sedan finns det ett antal mindre spel som många spelbolag erbjuder betting på som t.ex PUBG, Heartstone, World of Tanks, Heroes of the Storm, Call of Duty, Overwatch och Rocket League.

E-Sporten har växt enormt mycket det senaste åren och ingenting tyder på att den inte skulle fortsätta i samma riktning. Här nedan följer en beskrivning av de största spelen och hur du går tillväga för att betta på dessa.

Counter Strike : Global Offensive

Alla som någonsin har varit intresserade av spel har någon gång kommit i kontakt med spelet Counter Strike. Det är ett FPS-spel från Valve som ända sedan det lanserades 1999 har varit ett av världens mest omtyckta spel. Genom åren har det kommit en mängd olika nya titlar och den senaste i listan är ”Counter Strike : Global Offensive” som har varit väldigt omtyckt.

Spelet går ut på att ena laget är CT, Counter-Terrorist, som skall så ut T, Terrorists, på en bana. En bana är uppdelad att man börjar först som CT eller T och sedan efter 15 rundor byter till andra laget. Det lag som först vinner 16 rundor har vunnit banan.

CS:GO, som det kallas, är ett av de spelen som streamas av flest personer på Twitch.

Populära spelformer på CS:GO är antal rundor, vilket lag som vinner banan/omgången eller handikappspel.

Läs fullständig guide här!

League Of Legends

League of Legends, även kallat LoL, är ett lagspel som spelas 3vs3 eller, som allra vanligast, 5vs5. Lagen byggs upp av olika hjältar med olika roller och förmågor där huvuduppgiften är att ta sig förbi hela motståndarlagets försvar i form av torn(turrets) och slutligen eliminera huvudbasen(Nexus) som är logiskt placerad längst in i motståndarens bas.

LoL är ett av de mest streamade spelen på Twitch.

Populära spelformer på LoL är antal rundor, vilket lag tar first blood, lag att ta flest kills eller handikappspel.

Läs fullständig guide här!

Dota 2

Dota 2 är ett strategispel som ursprungligen kommer från Warcraft III, men som sedan släpptes som ett eget externt spel b.l.a till följd av sin popularitet. Det är idag ett av de mest populära e-sportspelen och likt CS:GO spelas det både turneringar och ligamatcher dagligen.

Dota 2 spelas i två lag, Radiant mot Diare. Varje team har fem hjältar som en enskild spelare styr, hjälten går upp i nivå, får nya färdigheter och tjänar på så sätt guld som sedan kan spenderas för att köpa utrustning som boostar färdigheterna ytterligare.

Dota 2 är ett av de mest streamade spelen på Twitch.

Populära spelformer på Dota 2 är antal rundor, vilket lag tar first blood, lag att ta flest kills eller handikappspel.

Läs fullständig guide här!

Starcraft II

Starcraft II är ett strategispel och uppföljare till Brood of war som släpptes så tidigt som 1997.

Starcraft II hade år 2015, 250.000$ i prispengar och drygt 500.000 följare under finalerna av den största turningenen inom scenen. Idag, betydligt mer än så.

Starcraft streamas flitigt på twitch.tv.

Läs fullständig guide här!

Heroes of The Storm

Här har ni samma info som dota 2

Läs fullständig guide här!

Hearthstone

Hearthstone är ett digitalt kortspel släppt 2014 av Blizzard Entertainment. Spelet har blivit oerhört populärt till följd av att det rider på Warcraft-vågen då alla kort, karaktärer och platser, är hämtat från den tidigare trilogin.

Hearthstone streamas av tusentals på twitch.tv

Dessvärre är spelutbudet idag inte lika stort som de andra E-Sportspelen.

Läs fullständig guide här!

PUBG

Playersunkown’s Battlegrounds, PUBG, är ett väldigt färskt spel på marknaden som helt klart har blåst dom flesta entusiaster av stolen. Det var under Mars 2017 som spelet släpptes på Steam och har hittills redan fyllt i flera rader i rekordboken. Det har fullkomligt exploderat vad gäller spelarbas och nyligen gick PUBG om Dota 2 i antal spelare online. Hela 2 miljoner spelare spelade spelet online SAMTIDIGT. I November 2017 hade hela spelet sålts i över 17 miljoner exemplar vilket resulterade i nästan en halv miljard dollar i intäkter.

PUBG placerar sig väldigt högt i antal viewers på Twitch.tv.

Tyvärr är spelutbudet idag fortfarande litet, men vi tror snart att vi kommer se en ökning även där.

Läs fullständig guide här!

Overwatch

Overwatch är ett relativt nytt FPS-spel som släpptes 2016 av Blizzard Entertainment, och har sedan dess tagit cybervärlden med storm. Det är till och med en av dom spelen inom e-sport som haft starkast tillväxt dom senaste åren.

Dessvärre är spelutbudet idag inte lika stort som de andra E-Sportspelen.

Läs fullständig guide här!

Spela i mobilen

Allt fler sköter sina ärenden i mobilen, alternativt surfplatta, och när det handlar om spel så stämmer det även här. Därför har de allra flesta spelbolag även lanserat sina egna appar där du kan sköta allt. I de fall där man inte har en mobilapp så har man istället sett till så att ens hemsida är mobilanpassad. Därför behöver du aldrig längre vara rädd för att missa att placera ett spel. Tvingar chefen dig att vara kvar på jobbet och jobba över, smyg iväg på toaletten och smyg upp telefonen och placera ett spel på ditt favoritlag.

De stora aktörerna erbjuder även i viss mån livestreaming av event, vilket du självklart även kan komma åt i mobilen. Det tillsammans med livebetting gör att varje match blir roligare att hålla koll på.

Viktigt dock att tänka på när det gäller spel via mobil, men även dator, är att när du är utomlands så kan onlinebetting vara olagligt i vissa länder. Därför kan det alltid vara bra att dubbelkolla med spelbolaget innan du reser om det är okej att placera spel från resans destination.